Een blik op de schrijver

Met wie ik ook te maken heb, ik ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen drijft, hoe ze geworden zijn wie ze nu zijn. Ik zoek het menselijke verhaal achter grotere gebeurtenissen.

Daarbij stel ik uiteraard veel vragen, maar luisteren is in mijn ogen nog veel belangrijker. (En dat is meer dan wachten tot iemand klaar is met een verhaal.) Ik wil weten hoe iemand tot bepaalde keuzes gekomen is, welke grappige anekdotes van vroeger zijn blijven hangen, van welke gebeurtenis iemand nog steeds geëmotioneerd kan raken.

Zo gaat dat dus ook als ik met uw verhaal aan de slag ga. Ik vraag, luister en graaf door. Ik wil uw leven voor me zien, en dat kan alleen als u het tot leven brengt.

Een leven geleden

Het meisje op deze oude foto ben ik óók. Lang geleden. Een leven geleden, lijkt het wel. Want tussen deze foto en vandaag gebeurde er van alles: studies, vriendschappen, migratie, werk, huwelijk, kinderen, ziekte, verlies, blijdschap.

En zo gaat het bij iedereen: het leven neemt zijn loop. Daarom fascineren oude foto’s van andere mensen mij ook zo. Wat voor levensverhaal hoort er bij deze persoon? vraag ik me altijd af.

Ik heb al diverse keren het levensverhaal van mensen opgetekend. Soms na één lang interview, soms na een serie gesprekken.

Het is ontzettend inspirerend en eervol wanneer mensen me hun levensverhaal toevertrouwen. Ook vind ik het fascinerend om te zien hoe de lijnen van de geschiedenis zichtbaar worden in een levensverhaal. Een oorlog bijvoorbeeld, of een economische recessie, de digitale revolutie, de coronapandemie – het voorpaginanieuws speelt zich af achter talloze voordeuren.

Onder de naam Zinzatie schrijft, redigeert en maakt Marusja ook artikelen, bladen en boeken. Vrouw van het woord dus. Veelschrijver en veellezer. Woont in Utrecht. En is gek op Zwitserland.